Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Vlaamse landschap. Ze zijn het resultaat van een samenspel tussen natuur en cultuur. Knotbomen zijn niet alleen prachtige kleine landschapselementen, ze herbergen ook allerlei plant- en diersoorten

Knotboomrijen zorgen bovendien voor de versteviging van slootkanten en zijn een welgekomen beschutting voor het vee tegen wind en regen. Het hout werd vroeger gebruikt als grondstof voor bezemstelen, klompen, vlechtwerk en het aanmaken van broodovens. Vandaag wordt, door de stijgende energieprijzen, voornamelijk het gebruik als brandhout opnieuw zeer interessant. Vele knotboomeigenaars zijn echter niet in staat om hun bomen tijdig te knotten waardoor de bomen scheuren, het leven in de boom deels verdwijnt en er heel wat brandhout verloren gaat.

Om het achterstallige onderhoud tegen te gaan en extra brandhout te voorzien lanceerde Regionaal Landschap Rivierenland vorig jaar het project ‘knotboom zoekt kachel’. In ruil voor het brandhout zorgt een team van opgeleide knotters voor een vakkundig en vrijwillig onderhoud van knotbomen. Deze formule bleek een schot in de roos. Maar liefst 150 houtliefhebbers stelden zich kandidaat om de opleiding te volgen. Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen werden vorig jaar slechts dertig knotters opgeleid.

Elly Vaes, projectverantwoordelijke ‘knotboom zoekt kachel’ merkt dat er steeds meer knotboomeigenaars de weg naar de knotteams vinden. Vandaar dat Regionaal Landschap Rivierenland dit weekend opnieuw 30 geïnteresseerden opleidt tot knotter. Vorig jaar werden er 415 bomen geknot. Dankzij de uitbreiding van onze knotteams zullen er in 2013 nog meer knotbomen het nodige onderhoud krijgen in ruil voor het brandhout. ‘Dergelijke win-winsituaties met ecologische en economische opbrengst kunnen we alleen maar toejuichen’, aldus Elly Vaes. In de toekomst willen we bovendien ook het snoeihout gebruiken voor de inrichting van spelelementen in onze speelbossen.  

Knotboomeigenaars of –beheerders die zelf niet kunnen instaan voor het regulier onderhoud nemen best contact op met Elly Vaes van Regionaal Landschap Rivierenland. Zij zorgt ervoor dat een knotteam van mensen uit jouw buurt de werken professioneel en gratis komt uitvoeren in ruil voor het brandhout. Als eigenaar sta je wel nog in voor de verwerking van het snoeihout.

Algemene doelstelling Regionaal Landschap Rivierenland
Regionaal Landschap Rivierenland werkt samen met de lokale overheden (provincie Antwerpen en de 12 gemeenten Niel, Boom, Rumst, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Lier, Heist-op-den-Berg, Berlaar en Nijlen) en de lokale verenigingen voor natuur, toerisme, landbouw en wildbeheer aan positieve projecten (rond draagvlakverbreding én op terrein) binnen de thema’s natuurontwikkeling, landschapsherstel, streekidentiteit, kleine landschapselementen, natuureducatie en natuurrecreatie. Ook de bewoners worden zoveel mogelijk bij de projecten betrokken.

Contactgegevens
-Regionaal Landschap Rivierenland- Vrijbroekpark - Hombeeksesteenweg 264 - 2800 Mechelen - www.rlrl.be - info@rlrl.be